Farmors och farfars stol




Denna stol stod i min farmors och farfars matsal i deras hus i Utby, Göteborg. Numera äger min pappa den. Jag har fått förtroendet att renovera den och här kommer ni kunna följa det projektet.
Så här såg det ut under stoppning. Inte konstig att stolen var säckig att sitta i.
Nu är det inte mycket kvar av den gamla sitsen.
Dags att börja bygga nytt. :o) Första sadelgjorden på plats.
Sadelgjorden är nu på plats och även grundväven.
Det var lite trixit att få till hörnen, men det blev ganska bra sedan i alla fall.
Fastsättningstygn för krollen är på plats.
Så var sitsen stoppad med kroll.
Juteväv
Stygn för formgivning av sitsen. Man syr dem utefrån och in i en cirkel. Snöret får inte skarvas utan skall löpa med.
Kanterna är fortfarande bara nålade
När man sytt ända in till mitten är det dags att forma sitsen genom att dra tillbaka snöret. Krollet skall packas hårt. Genom att drar olika mycket i snöret får man sitsens form. Högsta punkt skall ligga ca 2/3 från ryggstödet och sedan skall det slutta bakåt.
Här ser man formen av sitsen
Nu är juteväven häftad på kanterna. När man häftar måste man göra första formningen av kanterna. Framkanten skall vara bullig och de andra sidorna mer kantiga
Framkanten
Stolen
Formgivning av kanterna. Första varvet sys med ganska stora stygn. Här är det viktigt att få framkanten bullig och de andra sidorna kantiga och detta gör man genom att placera stygnen på olika ställen och även stygnens storlek spelar roll.
Andra varvet är påbörjat. Nu skall kanterna få sin slutgiltiga form. Här gäller det att få ut kroll ordentligt i kanten så den blir jämn och fast. Fortfarande är det rundare form på framkanten som gäller.
Tyckte att det gick så bra att sy, men så dök min lärare upp och tyckte att jag sydde stygnen på baksidan fel, den sidan fick inte samma form som de andra. Så det var bara till att ta upp ca 20 cm och se till att kantformen följde samma linje som på sidorna. Gör om och gör rätt.
Nya fastsättningsstygn är satta för att hålla taglet på plats.
Så var allt tagel på plats.
Nu har sitsen blivit klätt med domestik.
Så var det dags för armstöden. Jag fick starta med att sätta fast ett snöre på var armstöd.
Snöret skall hålla krollet på plats. Krollet är kokoskroll för att det är lite smidigare än vanligt kroll.
Över krollet skall juteväv sättas.
Juteväven skall spännas hårt så att armstöden formas och blir hårda och fasta.
Det var kämpigt att dra i juteväven och sedan häfta fast den.
Båda armstöden gjordes samtidgit för att det skulle vara lättare att få dem lika.
Så var väven på plats. Krollet är packad hårt och ännu fastare blir armstöden när man sytt kanterna.
Nu är kanterna sydda också så att armstöden blir lite kantiga.
Först lite tagel och sedan domestik över.
Tyvärr har många möbelspikar suttit för nära kanten och gjort halvcirkelmärken i trät. Dessa märken skall jag fylla igen med färgad vax så att inte skadorna syns så mycket.
I övrigt skall jag tvätta trät med T-sprit och jag kan tänka mig att jag kommer att måla rispor och andra skador i trät med retuscheringspennor. Detta gör så att skadorna inte lyser så mycket.
Baksidan av ryggstödet.
Framsida av ryggsödet.
Vet inte vad detta verktyg heter, men den är guld värd när man skall ta bort möbelspik och häftklammer.
Under möbelspiken satt häftklammer tätt tätt.
Under möbeltyget fanns en skumgummidyna som var på god väg att smula sönder.
Under skumgummit fanns juteväv.
Och allra underst ytterligare en väv. Alla lager var omsorgsfullt häftade med massor med häftklammrar så det tog ett tag att få loss allt och få bort alla rester av klammer.
Så här ser stolen ut och nu är det dags att sätta fart med ryggstödet.
Provning av pappen till ryggstödet.
På baksidan av pappen har jag nu limmat juteväv som jag sedan vikt runt kanten. Klänyporna fick bara sitta en liten stund. För att pappskivan skall formas efter ryggstödets skålning måste den limmade pappskivan torka på plats fastspikad i ryggstödet. När den har torkat kan jag plocka bort skivan för att fortsätta med nästa steg.
Även framsidan av pappen skall ha juteväv limmad på sig, men innan dess borrade jag två rader med hål runt om kanten. Vartannat hål med 0,5 cm mellanrum och vartannan med 1 cm. På framsidan limmas inte väven ut till kanten utan bara fram till den innersta hålraden. Efter limningen så satte jag tillbaka skivan i ryggstödet för att skivan skall behålla sin böjda form.
När klistret torkat sydde jag efterstygn i den inre hålraden.
Mellan den inre hålraden och den yttre skall jag nu bygga upp en hård ram.
Kokoskroll packas hårt runt hela kanten under jutevägen.
Kokoskroll är nu pakat hårt, hårt.
Juteväven syddes fast i kanten med efterstygn. Rammen av kroll är rund och ganska hård, men nu skall jag "sy av" den. Det menas att man formar stoppningen så att man får kanten så som man vill ha den. I och med avsyningen packas också krollet ännu hårdare.
Här har "korven" formats med två varv med stygn. Ytterkanten ska vara rak och innekanten flack. I mitten har jag sytt fastsättningsstygn för kokoskrollet.
Nu är ryggstödet stoppat hårt med kokoskroll.
Över krollet lades domestiktyg.
Nu är ryggstödet färdigt.
Till slut är det dags att klä stolen med möbeltyg. Här har jag börjat nåla tyget.
Nu har stolen varit på kursen en sväng och min lärare var nöjd. Jag hade lyckats nåla tyget trådrakt. Eller rättare sagt till slut fick jag den tillräcktligt trådrak. Han är så petig på det. Nu har jag i alla fall börjat häfta fast tyget.
När det var dags för ryggstödets tyg så bestämde jag mig för att sy stödstygn för att det skulle vara enklare att få tyget trådrakt. Här har jag börjat med tyget på baksidan av ryggstödet.
Så var ryggstödets baksida klar.
Mellan ryggstödets baksidetyg och ryggstödsplattan skall det vara en tunn vadd. Tyvärr har jag ingen bilde på när plattan sätts på plats.
När plattan är fastsatt med häftklammrar så nålas en tjockare vadd på plattan. Detta för att inte krollet skall sticka i ryggen.
Möbeltyget är nu på plats även på ryggstödet och det är dags för att skjuta fast det med häftpistol.
Det blev inte så många bilder på slutet. Här är stolen helt klar. Möbeltyget är häftat runt alla kanterna och sedan har jag skurit bort det överflödiga tyget. Över häftklammarna har jag sedan limmat möbelband.