Vinden

En första tanke var att vinden behöver man inte orda så mycket om. När vi köpte torpet var den i princip tom. Inga gamla saker förutom någon tom kista, men sommar 2012 tog jag mig i kragen och grävde upp sågspån bakom murstocken för att kunna lägga dit sand utefter murstocken. I sågspånen hittade jag dels gamla tidningar och dels små tapetsrester. Faktiskt även en mässingsljustake. Jag har hört om andra som har hittat djurbenbitar och annat för att skydda från onda andar och elände men jag har aldrig hört om ljustake. Undra vad det finns för bakomliggande tanke för det.

Det var här jag grävde ur.


Så här ser det ut under vindsgolvet. Sågspån och massa tidnings- och tapetskräp.


Men det fanns även hela tidning. Under all sågspån på botten i vindsbjälklaget låg det hela tidningar som var daterade april 1898. På en av framsidorna så stod det Landin i blyerst. Så spännande tycker jag. Helt plötsligt höll jag en tidning som Landin hållit i. Han bodde i torpet för över hundra år sedan.


Tapeter
Jag tycker att det är intessant med gamla tapeter. Under vilken tid hade man vilken stil på tapeter osv. Jag har skurit hål i väggarna i kök och kammare för att se vad som finns under det yttersta tapetlagret. Mycket spännande.
När jag nu grävde i sågspånen hittade jag rester av tapeter som jag inte vet var de har suttit någonstans. Kan hända att det aldrig har suttit i detta torp, det är kanske bara skräp som följt med sågspånen. Här är i alla fall några bilder på dem.

Denna vet jag har suttit på södra väggen här uppe på vinden. Det sitter rester kvar på väggen. Lite mörk kanske, men säkert vacker i sin helhet.

Denna typ av tapet skall tydligen komma från 1880-talet, kanske lite tidigare eller senare, minns nämligen inte exakt. Men i alla fall vid denna tid lärde man sig att färga in pappersmassan och det blev då billigare att göra tapeter eftersom man slapp trycka bottenfärgen. Vanligt var då brunt papper med svart och vitt tryck. Vår tapet som har mönster av plattor var vanliga i hallar och trapphus. Man ville att tapetmönstret skulle efterlikna stenplattor.
Jag har undrat var denna fina tapet har suttit i torpet, men det verkar nu mest troligt att den bara funnits här uppe på vinden. Men det är säkert att det är Landin som satte upp den eftersom han flyttade in i slutet av 1870-talet.


Under den bruna kan man se en grön/beige tapet. Tänk att de tapetserat två gånger på vinden.


Här är ytterligare en liten tapetrest. Undrar så hur den såg ut i sin helhet.


Och här är en grön tapet. Så fin.
Tänk om tapeter kunde tala så de kunde berätta på vilka väggar de suttit och när. Tapeter förresten. De två sista behöver ju inte vara tapeter de kan ju vara tapetbårder. (Från Gävleborgs byggnadsantikvarie har jag fått bedömningen att dessa två är från början av 1900-tal. Med tanke på den ofärgade botten på den först är jag lite osäker, men jag får väl lita på henne tillsvidare. Förhoppningsvis hittar jag mer bitar av denna tapet och kan få upp en lite mer helhet.)